Hívjon most: +36-76/481-614 | +36-70/397-03-02 | mistral@mistraltravel.hu

Hogyan válasszunk megfelelő sífelszerelést?

Kezdő síelőknél örök kérdés a felszerelés beszerzésénél, hogy azt megvegyék vagy csak béreljék?

Az én javaslatom az, hogy az első néhány alkalomnál béreljék. Ennek egyszerű oka van több típust ki lehet próbálni, így mire odajut az ember, hogy már megvegye élete első sí lécét, tudja, hogy számára melyik a legalkalmasabb.

Alapfelszerelésünk a következőből áll: síléc, sícipő és síbot. Ezeket egészíti ki a kesztyű, síszemüveg vagy napszemüveg, valamint a bukósisak.

A megfelelő léc hosszúság elengedhetetlen feltétele a biztonságos sízésnek. Könnyen ki tudja még egy kezdő síző is választani magának a legalkalmasabbat. Egyszerűen csak maga elé állítja a lécet, ha az az álláig ér, tanuláshoz a legjobb lesz. Ennél a hosszúságnál a síelő biztonságosan tud haladni és könnyedén fordulni. Haladok már magasságukkal megegyező lécet is választhatnak.

A sícipő megfelelő kiválasztása a legfontosabb, hiszen ha a cipő nem kényelmes megkeseríti a síelésünket. A cipő próbálásánál mindenképpen használjunk sí zoknit, hiszen a  sportolás során is így fogjuk használni a lábbelit.  A cipő becsatolása után a lábujjainkkal éreznünk kell a cipő orrát, utána a sípcsontunkkal neki kell támaszkodnunk a cipő nyelvének, ennek következtében a sarkunk hátra csúszik így nem szabad éreznünk a cipő orrát. Ha ezeknek megfelelően választunk cipőt, akkor nem fog gondot okozni.

Jó tudni: flexindex nem más mint a cipő héjának keménységére utaló érték.

A megfelelő a síbot, ha a sí lécen állva a bot markolatát fogva alkarunk vízszintes.

A bukósisak a biztonságunkat szolgálja, mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy felszerelésünkből ne hiányozzon.

Síszemüveg és napszemüveg használata: napos időben napszemüveg használata erősen javasolt, hiszen a fehér hó gyakran vakítóan hat ezzel befolyásolva a jó látási körülményeket. Ha az idő egy kicsit szeles vagy esik a hó síszemüveget használjunk.

Az öltözet kiválasztásánál a következőkre figyeljünk oda: ne legyen túl vastag, mert az nehezíti a mozgásunkat, legyen vízálló és légáteresztő.  Aláöltözetnél fontos, hogy ne pamutból készült darabokat válaszunk, annak nedvszívó képessége gyenge.

Hasznos: ne csak tengerparti nyaraláshoz készítsünk be magas faktor számú naptejet, hanem a síelésre is. Ne felejtsük otthon az ajakápolót sem!

Fontos és hasznos tanács:  síelésünk során tartsuk magunknál biztosítási kötvényünket, esetleges baleset során könnyítve ezzel a segítségnyújtók munkáját.